Жива Вълна” е танцово-медитативна практика, чиято основна цел е да събужда и обогатява.

Основната концепця, на която е базиран този свободен танц е, че всичко в природата (от твърдата материя до мисълта) е енергия, която се движи на вълнови принцип.

В практиката се залага най-вече на два основни инструмента: свободни, но съзнателни движения и фокусиране на мисълта към определени части на тялото. По този начин човек разчиства пътя на своята жизнена енергия и й позволява да тече плавно, без задръжки през тялото. Така леко и забавно допринасяме за физическото си здраве, уравновесяваме ума и подхранваме душата си.

Движенията са напълно свободни - няма конкретни стъпки,няма заучени позиции на тялото. Играта се базира на свободна интерпретация и спонтанен израз на чувства и емоции.

Процесът комбинира дихателни техники за прочистване и енергетизиране на тялото, които вплита в медитативната практика и танц. Водещият специално подбира музиката…и магията започва. Няма контрол, никой не дирижира движенията на участниците. Задачата на водещия е просто да поддържа енергията на групата и нивото на процеса.

Танцуващите преминават през седем отделни етапа, които изграждат един завършен вълнови цикъл.

Броят на ритмите, които изграждат „Жива Вълна” съответстват на седемте енергийни центъра в човешкото тяло.

Жива вълна” се отличава с цялостен подход към тялото, ума и емоциите. Това е интимен танц, в който тялото, ума и душата се сприятеляват, а това кара човек да бъде щастлив.

Силен акцент в практиката се поставя върху естетиката на обстановката, в която се танцува. Важна е светлината, ароматите, цветовете, защото тяхното комбинирано въздействие върху танцуващите дава прекрасни резултати.

Чрез тази практика имаме възможност да направим едно от най-трудните неща – да се изправим пред самите себе си с лекота – танцувайки.

Често, като резултат сме по-жизнени, по-подредени в мислите и действията си, откриваме нови идеи, които чрез стандартните мисловни концепции не успяваме. Започваме да възприемаме нещата от живота по-малко сериозно, научаваме се да ги танцуваме, така както следваме ритъма на музиката.

Ставаме леки. Ставаме танцуващи хора.